Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ: ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ....Ε.ΣΥ?

  ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ: ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ.

ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ, ΣΠΑΝΙΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ, ΣΤΟ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

 

ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ 343, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ». ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΥΛΗ, ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΟΥ ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΙ ΑΧΑΝΗΣ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΗ ΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΞΕΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΟΜΟΡΦΑ, ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΤΙΡΙΑ. ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕΤΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 130 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ.

ΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΜΕ ΑΤΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΟΠΟΥ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ.

 ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ.


ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΤΑΣΩ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΣΥΝΑΝΤΗΣΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΝΤΑΝ ΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΕΙΤΕ ΣΕ ΠΙΟ ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΑΥΛΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΚΟΙΤΟΥΣΑΝ ΣΙΩΠΗΛΑ, ΑΚΙΝΗΤΟΙ Η ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ. 

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Κ. ΙΣΙΔΩΡΟΥ ΠΡΩΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ, ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ, ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ.

 

ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΣΤΑ ΚΑΡΤΟΤΗΛΕΦΩΝΑ, ΚΑΠΟΙΟΙ, ΜΕ ΣΚΥΜΜΕΝΟ ΚΕΦΑΛΙ, ΕΚΑΝΑΝ ΗΡΕΜΑ ΤΗ ΒΟΛΤΑ ΤΟΥΣ, ΕΝΩ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΑΠΛΩΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΝ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥΣ. ΑΝΑ ΤΑΚΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΚΟΥΓΕΣ ΦΩΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΚΡΙΖΟΥΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ.


ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΜΠΩ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΡΩΤΗΣΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΚΙΝΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΟΤΙ ΚΑΠΟΤΕ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΣΑΝ ΤΑ «ΑΝΗΣΥΧΑ» ΤΜΗΜΑΤΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ, ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΓΙΑ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.

ΟΙ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ, ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΦΑΦΑΛΙΟΥ


ΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΩΝΥΜΑ ΕΥΑΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΧΙΩΤΗ ΖΩΡΖΗ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΗ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ 1880, ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΑΛΥΤΡΩΤΗ.

  ΤΟΤΕ ΠΗΡΕ ΤΗ ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΝΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΨΥΧΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ, ΠΟΥ ΟΜΟΙΟ ΤΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.

 

ΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΝ 1Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1887. ΤΟ ΟΜΩΝΥΜΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΠΟΥ ΙΔΡΥΘΗΚΕ, ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΣΙΚΗ, ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΙΚΙΟ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ.


Ο Κ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ ΝΑ ΜΑΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙ, ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ.

 

ΌΛΗ ΤΟΥ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΟΣΟ ΛΙΓΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ.


ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ 1901, ΟΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΧΙΚΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΜΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ, ΤΟΤΕ, ΠΕΡΙΟΧΗ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΙΕΣΧΙΖΕ Η ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ, ΜΕ ΤΗ «ΜΙΚΡΗ» ΑΘΗΝΑ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ.

  Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ 1901, ΟΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΧΙΚΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΜΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ, ΤΟΤΕ, ΠΕΡΙΟΧΗ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΙΕΣΧΙΖΕ Η ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ, ΜΕ ΤΗ «ΜΙΚΡΗ» ΑΘΗΝΑ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ. ΦΩΤΟ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ/LIFO


ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΥΜΠΥΚΝΩΝΟΥΝ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ, ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥΣ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ.

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ, ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΑΠΟΒΙΩΣΑΝΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΟΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ.


ΕΠΙΣΗΣ, ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΝΩΣΤΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ, ΟΠΩΣ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΖΥΗΝΟΣ, Ο ΜΙΧΑΗΛ ΜΗΤΣΑΚΗΣ, Ο ΡΩΜΟΣ ΦΙΛΥΡΑΣ, ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΙΚΕΛΑ.

 ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΕΡΓΑ ΝΟΣΗΛΕΥΘΕΝΤΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ, ΤΟΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ ΊΛΒΕΣ, ΤΟΝ AΡΙΣΤΕΙΔΗ ΛΑΜΔΑ, ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟ ΤΡΑΓΚΑ, ΤΟΝ ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΒΩΚΟ, ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΑΚΡΙΘΑΚΗ.

  ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Κ. ΙΣΙΔΩΡΟΥ ΠΡΩΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ, ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ, ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ.

 ΠΑΝΤΩΣ, Ο ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΤΡΑΒΗΞΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙΝΟΣ ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ: ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ, ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΑ, ΣΦΑΙΡΕΣ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΚΑΝ ΕΚΕΙ, ΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1900-1940.

 ΤΑ ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΑ ΡΟΛΟΓΙΑ, ΚΑΘΕΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΜΕΝΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΩΡΑ, ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ, ΣΕ ΕΝΑΝ ΧΩΡΟ ΟΠΟΥ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ.




«ΌΤΑΝ ΜΠΗΚΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ, ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΒΡΑΔΙΑ, ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΑ ΑΜΕΣΩΣ ΤΗ ΣΥΜΦΟΡΑ ΜΟΥ ΒΑΡΥΤΕΡΗ, ΤΗΝ ΠΛΗΞΗ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΤΗΣ ΦΤΕΡΑ ΝΑ ΜΕ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ, ΣΥΓΚΟΡΜΟ ΚΑΙ ΣΥΨΥΧΟ», ΕΓΡΑΨΕ Ο ΡΩΜΟΣ ΦΙΛΥΡΑΣ ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΟ 1929, ΕΝΩ ΣΕ ΑΛΛΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΗΜΕΙΩΝΕ:

 «Ό,ΤΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΕΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΚΑΙ ΑΘΩΟΣ ΕΓΩΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΖΕΙ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΕΣΑ ΕΙΣ ΤΟΝ ΙΛΙΓΓΟΝ ΤΩΝ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΕΩΝ ΤΗΣ. ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΖΩΗΡΟΤΕΡΑ, ΤΡΑΓΙΚΩΤΕΡΑ, ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΜΗΔΑΝΙΝΟΤΗΤΑΣ».

  ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΨΥΧΟΤΡΟΠΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΥ 1950. ΦΩΤΟ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ/LIFO


ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΘΑΥΜΑΣΑ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΠΟΥ ΧΡΟΝΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 1806 ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ, ΟΠΩΣ ΕΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΟ 1891, ΚΑΙ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΕΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΒΙΖΥΗΝΟΥ, ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ 1892 ΠΡΟΣΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΨΥΧΙΚΗ ΝΟΣΟ (ΠΡΟΪΟΥΣΑ ΠΑΡΑΛΥΣΙΑ). ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Η ΑΙΤΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ, Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΒΙΩΤΗΡΙΟ.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΦΟΡΟΥ ΕΡΩΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ 14ΧΡΟΝΗ ΜΠΕΤΙΝΑ ΦΡΑΒΑΣΙΛΗ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙ ΚΑΙ Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΝ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ. ΌΣΟ ΗΤΑΝ ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΣ, ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟΥ ΓΙ' ΑΥΤΗΝ, ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ «ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΜΟΥ»:


ΣΑΝ Μ' ΑΡΠΑΧΘΗΚΕ Η ΧΑΡΑ
ΠΟΥ ΕΧΑΙΡΟΜΟΥΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ,
ΕΤΣΙ ΣΕ ΜΙΑΝ ΩΡΑ,
ΜΕΣ Σ' ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΧΩΡΑ
ΟΛΑ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΩΡΑ!
ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΘΡΗΝΩ
ΤΟ ΞΑΝΘΟ ΚΑΙ ΓΑΛΑΝΟ
ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΙΟ ΦΩΣ ΜΟΥ,
ΜΕΤΕΒΛΗΘΗ ΕΝΤΟΣ ΜΟΥ
ΚΑΙ Ο ΡΥΘΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.


Ο ΒΙΖΥΗΝΟΣ ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ. ΜΑΛΙΣΤΑ, ΕΚΕΙ ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟΥ ΔΙΗΓΗΜΑ, «Ο ΜΟΣΚΩΒ-ΣΕΛΗΜ».

 ΣΥΣΚΕΥΗ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ. ΦΩΤΟ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ/LIFO


ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΞΙΟΠΡΟΣΕΚΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΡΩΜΟΥ ΦΙΛΥΡΑ, ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ Ο ΒΑΡΝΑΛΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΡΕΜΠΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΩΝ ΝΕΟΡΟΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ.

 Ο ΦΙΛΥΡΑΣ ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΣΥΦΙΛΗ ΟΚΤΩ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΤΟΥ ΕΙΣΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ. ΈΜΕΙΝΕ ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ 1927 ΩΣ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ.


ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΟ 1927 ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ: «ΠΡΟ 14 ΕΤΩΝ, ΤΟ 1913, ΗΣΘΕΝΗΣΕ ΑΠΟ ΣΥΦΙΛΙΝ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ΕΘΕΡΑΠΕΥΣΕΝ ΕΛΛΙΠΩΣ. Η ΨΥΧΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΝΟΗΤΟΣ... ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ, ΑΛΛΟΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ». ΣΗΜΕΡΑ, ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΑ ΤΟΥ, ΑΦΟΥ ΕΤΑΦΗ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ.


ΤΡΟΦΙΜΟΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΣΤΟΣ ΚΑΜΠΑΝΗΣ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. ΕΙΣΗΧΘΗ ΣΤΙΣ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1955 ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΕ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΕΚΕΙ, ΠΑΜΦΤΩΧΟΣ ΚΑΙ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΜΠΑ, ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΟΣ ΤΡΥΦΕΡΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1876.


ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΠΟΙΗΜΑΤΑ, ΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΩΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΜΕ ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ Κ.Μ.Π. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΝΙΚΟΥ ΚΑΜΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ. ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΟΣΤΙΧΙΔΑ ΠΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ: ΙΣΑΒΕΛΛΑ.

  Ο ΠΑΛΑΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΑΒΕΛΛΑ, ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΗΛΩΝΕ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΤΟΥ ΓΙ' ΑΥΤΗΝ. ΦΩΤΟ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ/LIFO

 Η ΠΑΛΙΑ ΜΗΧΑΝΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΝ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ. 


ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1876, Ο ΕΦΗΒΟΣ ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ, ΜΑΘΗΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, 16 ΕΤΩΝ, ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΝΝΙΝΟΥ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ. ΕΚΕΙ ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΙΣΑΒΕΛΛΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΓΟΗΤΕΥΣΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΙΕΣ ΑΡΕΤΕΣ ΤΗΣ. ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ΤΗ ΓΝΩΡΙΣΕ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟ ΚΑΜΠΑ.


Ο ΠΑΛΑΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΑΒΕΛΛΑ, ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΗΛΩΝΕ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΤΟΥ ΓΙ' ΑΥΤΗΝ. ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΙΣΑΒΕΛΛΑ ΔΕΧΤΗΚΕ ΤΗΝ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ.


 ΤΟ 1919, ΟΤΑΝ Η ΕΛΕΝΗ ΑΝΝΙΝΟΥ, 17 ΕΤΩΝ, ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΙΣΑΒΕΛΛΑΣ, ΕΙΣΗΧΘΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ, ΤΑ ΕΦΕΡΕ ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΩΣ ΚΑΥΧΗΜΑ, ΕΤΣΙ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ.


 ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΙΚΕΛΑ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

 ΑΥΤΟΣ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟ 1896 ΣΤΗ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΞΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ.


ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΡΟΣΕΚΤΑ ΤΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ ΤΟΥ, ΤΑ ΕΠΙΠΛΑ ΕΠΟΧΗΣ, ΚΑΠΟΙΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ, Π.Χ. ΕΝΑ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΠΙΑΝΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΛΥΤΕΛΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ‒ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΠΛΙΤΕΣ ΤΟΥ 1940.


ΣΤΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΕΝΑ ΠΙΕΣΟΜΕΤΡΟ ΤΟΥ 1923, ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΨΥΧΟΤΡΟΠΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΥ 1950, ΖΟΥΡΛΟΜΑΝΔΥΕΣ, ΕΝΑΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΣ ΙΜΑΝΤΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ.

 


Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΡΩΜΟΥ ΦΙΛΥΡΑ, ΑΦΟΥ ΕΤΑΦΗ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ. ΦΩΤΟ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ/LIFO

 ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ SIEMENS, ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ, ΤΟΝ ΕΝΙΣΧΥΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΓΝΗΤΕΣ, ΕΝΩ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΤΟΥ 1887 ΤΥΠΩΜΕΝΑ ΣΤΑ ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ, ΑΦΟΥ ΤΟΤΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ.

 


ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΕ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΥ Η ΠΑΛΙΑ ΜΗΧΑΝΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΝ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ.


ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΟΙΚΗΜΑ ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ, ΠΑΛΑΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟΥ. ΟΙ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΖΩΓΡΑΦΙΖΑΝ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ, ΕΞΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ. Η ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΠΑΝΤΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.


ΣΕ ΚΟΝΤΙΝΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟ ΝΑΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ, ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΚΑΛΒΟΚΟΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1901. ΟΙ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΤΟ 1935 ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ, ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ.


ΚΑΠΟΤΕ, ΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΑΥΤΑΡΚΕΣ ΙΔΡΥΜΑ. ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΑΝ ΟΡΝΙΘΟΤΡΟΦΕΙΟ, ΧΟΙΡΟΣΤΑΣΙΟ, ΡΑΦΕΙΟ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ.

 

ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ 300 ΚΛΙΝΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, 200 ΕΞΩΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ, ΝΟΣΗΛΕΥΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 2.000 ΑΤΟΜΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ, ΕΝΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 20.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΑΝΑ ΕΤΟΣ.

 ΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΟΣ. ΦΩΤΟ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ/LIFO


ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ, ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΘΗΣΑΥΡΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Κ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ, ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΠΕΤΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΠΙΟ ΑΠΙΘΑΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟΥ.


ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ, ΣΤΕΚΟΜΑΙ ΣΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΗ ΧΑΝΕΣΑΙ» ΣΤΙΣ 15/7/1883 ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟΥ:

 

«... ΑΙ ΑΘΗΝΑΙ, ΜΑ ΤΗΝ ΤΡΕΛΛΑΝ, ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΛΛΟΥΣ ΤΩΝ. ΑΙ ΑΘΗΝΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΩΣΙ ΤΟΥΣ ΤΡΕΛΛΟΥΣ ΤΩΝ. ΑΙ ΑΘΗΝΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΡΕΛΛΟΥΣ ΤΩΝ. ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥΣ, ΕΙΣ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ, ΕΙΣ ΤΑΣ ΒΟΥΛΑΣ ΤΩΝ. ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΕΞΑΦΝΑ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΤΟΥΣ ΕΞΩΣΤΡΑΚΙΣΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΔΑΦΝΙ! ΑΙ ΑΘΗΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΩΝ ΤΡΕΛΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο,ΤΙ ΚΥΨΕΛΗ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ...».https://www.lifo.gr/now/greece/mnimes-apo-dromokaiteio-xenagisi-sto-moyseio-toy-psyhiatrikoy-nosokomeioy

ΑΠΟ ΤΟ 1880 ΔΛΔ 140 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ,Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΘΑ ΔΩΣΩ ΕΝΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2021 ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΜΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΝΤΕΚΑ (11) ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ, ΕΝΩ ΠΕΡΣΙ ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΗΤΑΝ ΕΙΚΟΣΙ ΕΝΝΕΑ (29) ΑΤΟΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΤΟΥΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΥΟ (2) ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ  ΣΤΟ Ψ.Ν.Θ.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ  ΟΤΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΛΕΟΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΧΕΡΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟ  ΛΙΓΟΣΤΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΠΕΡΣΙ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ. ΌΛΟΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΜΠΟΡΕΙ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ  ΜΕ  ΑΣΕΠ ΣΕ ΑΛΛΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ .

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΟΥΤΕ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΝΑ 100.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ Η ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ  ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΜΕΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ,ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΒΑΡΔΙΕΣ. ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΑ !

Η ΙΔΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΞΩΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ  ΔΟΜΕΣ  ΤΟΥ ΨΝΘ ,( ΚΨΥ, ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΑ, ΞΕΝΩΝΕΣ ΚΤΛ.) ΟΠΟΥ ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΟΣ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ.  ΟΙ ΦΙΛΟΔΟΞΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΕΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΕ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ , ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΩΝ. ΣΤΟ ΗΔΗ ΒΕΒΑΡΥΜΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ ΑΛΛΟΤΡΙΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΣΤΟ  ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ , ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΣΤΙΑΣΗΣ  ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΒΑΡΔΙΑ ΤΟΥΣ  ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟ. ΤΟΥΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΦΟΡΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΟΥ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Ο ΜΕΣΟ ΟΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (54-55 ΕΤΗ) ΕΙΝΑΙ  ΠΛΕΟΝ ΜΕΓΑΛΟΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΝΑ ΕΠΙΣΦΑΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ   ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΑ.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΤΕΙ ΠΩΣ ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΒΙΑΙΩΝ ΚΑΙ ΒΑΝΑΥΣΩΝ  ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ, ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ. Η  ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΥΧΝΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ , ΚΑΘΩΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ, ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΡΕΥΣΤΟ. ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ,  ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ  ΟΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ  ΓΝΩΣΕΙΣ  ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΣΕ ΡΟΛΟΥΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΚΑΙ ΣΙΤΙΣΗΣ. ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΟΠΟΥ ΑΥΤΗ ΚΡΙΝΕΙ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΚΕΝΑ.

ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΩΣ ΣΥΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ 3Η ΥΠΕ, ΟΛΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΒΑΖΑΝ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΣΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΟ Ψ.Ν.Θ. , ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.


Προγραμματικές δηλώσεις Ελλήνων Συνέλευσις:
https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3ro6ix/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΣΥ-25-10-2015.pdf?dl=0

Ιδρυτική διακήρυξη Ελλήνων Συνέλευσις:
https://www.dropbox.com/s/vyaw1vtv3m8y11p/ΔΙΑΚHΡYΞΗ-ΕΣΥ-ΤΕΛΙΚΟ.pdf?dl=0


Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.
Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
13.1. ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΈΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΟ ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΕΝΤΟΣ ΑΥΤΩΝ.

13.2. ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΙΑΤΡΙΚΟ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
13.3. ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΤΟΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΠΡΟΑΓΕΤΑΙ Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΥΨΙΣΤΟ ΒΑΘΜΟ.
13.4. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.
13.5. ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΥΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟΤΕΡΟ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΞΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ.
13.6. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΜΕΓΙΣΤΑ ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΓΙΑ ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΦΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΛΠ.
13.7. ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΜΕΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΝΑ ΔΙΑΒΙΩΝΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΝΑ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΕ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ- ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ, ΜΕ ΝΕΡΟ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΤΟ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΑΕΡΑ. ΣΕΛΙΔΑ 27 ΑΠΟ 40
13.8. ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΙΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ,
13.9. ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ – ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.
13.10. Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΜΕ ΟΤΙ ΠΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΕΛΛΑΝΙΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ.
ΈΤΣΙ ΘΑ ΑΝΑΒΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΑ ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΤΟΥΣ ΒΑΣΗ.



 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οταν κοιμάται η κυβέρνηση Μητσοτάκη,οι γείτονες ξεσαλώνουν

  Οταν κοιμάται η κυβέρνηση Μητσοτάκη,οι γείτονες ξεσαλώνουν Εθνική κατάντια και ντροπή η Ελληνική μέχρι τώρα βραχονησίδα Ζουράφα να βρίσκετ...