Τα χελιδόνια διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από ερήμους και θάλασσες για να φτάσουν στη Μεσόγειο και να φωλιάσουν, συχνά στην ίδια ακριβώς φωλιά, ενώ τα μικρά επιστρέφουν στον τόπο όπου γεννήθηκαν.
Για τα είδη αυτά ορίζεται ρητά ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η ολική η μερική καταστροφή των φωλιών τους. Στους παραβάτες των διατάξεων που ορίζουν την προστασία των πουλιών και των φωλιών τους επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα 500-1.000 ευρώ, ενώ επιπλέον οι πράξεις αυτές είναι ποινικά κολάσιμες και τιμωρούνται με φυλάκιση 20 ημερών έως 1 έτος και χρηματική ποινή.
Σχετική Νομοθεσία: KYA H.Π. 37338/1807/E.103/1-9-10 (ΦΕΚ 1495/B/6-9-10) «Καθορισμός μέτρων και διαδικασιών για τη διατήρηση της άγριας ορνιθοπανίδας και των οικοτόπων/ενδιαιτημάτων της, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ, «Περί διατηρήσεως των άγριων πτηνών», του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Απριλίου 1979, όπως κωδικοποιήθηκε με την οδηγία 2009/147/ΕΚ.», και συγκεκριμένα τα άρθρα 6 παρ.1β και 11 παρ.2.
Υπάρχουν λύσεις σε περίπτωση που πρέπει να γίνει κάποια εργασία και η φωλιά ενοχλεί: επικοινωνήστε μαζί μας ή με κάποιον Σύλλογο Περίθαλψης Άγριων Ζώων.
Αν ενοχλούν οι κουτσουλιές των πουλιών, ένα ραφάκι κάτω από τη φωλιά λύνει το πρόβλημα και δεν ακυρώνει την προσπάθεια ενός πλάσματος που ζυγίζει ελάχιστα γραμμάρια και έχει ξεπεράσει τεράστια εμπόδια για να φωλιάσει πλάι μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου