Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Τα νηματουργεία μας πρόσθεταν στο ΑΕΠ 15%

 

Νηματουργεία –βαμβάκι

Πριν άπο 40 χρόνια,δλδ το 1980 ύπήρχαν στην  έλλάδα περίπου 60  βιομηχανίες έπεξεργασίας βάμβακος

Σήμερα μετριούνται στα δάχτυλα του ένός χεριού!!

Η παραγωγοι-γεωργοί βαμβακιού πουλούν το βαμβάκι στην …..τουρκία ,και ΄΄κερδίζει ΄΄ η χώρα περίπου 450 έκατομμύρια

Η τουρκία που διαθέτει βιομηχανίες επεξεργάζεται το βαμβάκι που της δίνουμε, το κάνει νήμα,και έμείς το είσάγουμε δίνοντας περίπου 1,5 δις

Και έπειδή οι άνθελληνικές κυβερνήσεις έκλεισαν και σχεδόν όλες τις βιοτεχνίες παραγωγής εσωρούχων και ρούχων,όπότε αν και αύτα τα είσάγουμε άπο την τουρκία,τότε αίμοραγούμε οίκονομικά με 5,5 δις

Αρκεί να πούμε έδω πως άκόμη και οι στρατιωτικές στολές ράβονται στην ….τουρκία!!!!

Όταν είχαμε τα νηματουργεία μας πρόσθεταν στο ΑΕΠ 15%και περίπου 25% κερδίζαμε από τον πρωτογενή τομέα ,δλδ την γεωργία

Αρα 40% του ΑΕΠ  μας είχαμε μόνον άπο τους δύο αύτούς τομείς

Σε αύτά τα έπίπεδα [και πολύ παραπάνω] θα  ξαναγυρίσουμε μόνον με τον φορέα Ε.ΣΥ που έχει και τα οίκονομικά έργαλεία και την θέληση να το κάνει

Μέσα από τις προγραμματικές δηλώσεις του φορέα βλέπουμε πως΄η βιομηχανία μας

Θα άνθίσει σε όλους τους τομείς ,με πρώτες ύλες κυρίως από την χώρα μας

Οι σπόροι θα είναι καθαρά έλληνικοί,με ξερίζωμα όλων των ύβριδικών

Αρ χλδ θέσεις άσφαλούς έργασίας θα ύπάρξουν ,και στην βιομηχανία και στην γεωργία

Ένα μικρό δείγμα μιας ταπητουργείας που άντεξε δεκαετίες ,και η θλιβερή κατάληξη της

Περίπου την ίδια πορεία άκολούθησαν όλες









Η υφαντουργία μετά το 1990

Μετά τη 10ετία του ’90 όλα τα εργοστάσια της Νέας Ιωνίας αντιμετωπίστηκαν ως προβληματικές εταιρείες και έκλεισαν. Η εικόνα που καταγράφουμε είναι απελπιστική. Κουφάρια και κτίρια κλειστά. Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 στην περιοχή λειτουργούσαν περίπου 500 εργοστάσια και βιοτεχνίες με 6.000 – 7.000 εργατικό προσωπικό. Σήμερα είναι ενεργά λιγότερα από πέντε μικρά υφαντουργεία που έχουν και κάποια εμπορική λειτουργία.

Κάποια από τα πιο εμβληματικά βιομηχανικά κτίρια («Μουταλάσκη», «Βαμβακουργία Κυρκίνη» και μέρος των κτιρίων της «Ανατολικής Ταπητουργίας») σταδιακά άλλαξαν χρήση. Κάποια άλλα μεγάλης ιστορικής και αισθητικής αξίας δυστυχώς δεν άντεξαν στη φθορά του χρόνου, κάποια άλλα γκρεμίστηκαν (π.χ. Μεταξουργία Κυρκίνη, ΕΡΙΟΤΕΚ). Αλλά αρκετά ακόμη, τα οποία έχουν ένα αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον (π.χ. Υφαντουργία Ιωνική, παλιά κτίρια Υφαντουργίας 3Α), θα μπορούσαν ίσως αξιοποιώντας την εγχώρια και διεθνή εμπειρία, να ενσωματωθούν στη λειτουργία της πόλης και να σωθούν από την εγκατάλειψη.

«Δεν υπήρξε συνέχεια. Να υπάρξει δηλαδή ένα μέλλον. Να ενδιαφερθούν νέοι ανθρώποι για την υφαντουργία. Και το δυσάρεστο είναι ότι χάνεται πλέον η ίδια η τέχνη και αυτό είναι το πλέον δυσάρεστο. Δεν υπάρχουν πλέον βαφείς. Υπήρχαν κλώστες, βαφεία κομποδετικές μηχανές. Όλα αυτά τέλειωσαν» λέει ο κ. Σταμούλης και προσθέτει: «Ήταν μεγάλη τεχνογνωσία η υφαντουργία, από τις μεγαλύτερες επιστήμες».

«Επιβιώνουμε μόνο εμπειρικά και μόνο όσοι ήμασταν από τα παλιά. Οι άλλοι, οι καινούριοι δεν άντεξαν και έκλεισαν. Αλλά και εμείς μέχρι πότε;» προσθέτει ο Γιώργος Μαυρομμάτης. «Είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει πλέον η υφαντουργία, στην Ελλάδα».

 Ας δούμε την ίστορία του βάμβακος ,και την πορεία των νηματουργείων στην έλλάδα μας

Οι αρχαιότερες ενδείξεις προέρχονται από την Ινδία. Σε ανασκαφές που έγιναν σε μια περιοχή κοντά στον Ινδό ποταμό βρέθηκαν υπολείμματα από υφάσματα και σχοινιά από βαμβάκι που υπολογίστηκε ότι ανάγονται στο 3.000 π.Χ. Στην αρχή η καλλιέργεια του βαμβακιού ήταν άγνωστη στην Αρχαία Ελλάδα παρόλο αυτά αρκετοί συγγραφείς αναφέρουν ότι το βαμβάκι αναπτυσσόταν στην Ινδία. Για πρώτη φορά αναφέρεται η καλλιέργεια του βαμβακιού στην Αρχαία Ελλάδα από τον Παυσανία κατά τον 2ο μ.Χ αιώνα. Κατά την εποχή εκείνη το βαμβάκι ήταν γνωστό με το όνομα βύσσος.

         Η βαμβακοκαλλιέργεια άρχισε να αποκτά ισχύ στην Ελλάδα μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο εξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης που παρουσιάσθηκε σε είδη ένδυσης. Σιγά σιγά παρατηρούταν   θεαματική αύξηση της βαμβακοκαλλιέργειας η οποία συντελέστηκε με το πέρας του 1981. Συμπερασματικά λοιπόν θα μπορούσαμε να διαχωρίσουμε την ανοδική πορεία της βαμβακοκαλλιέργειας σε δύο  φάσεις. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τα έτη 1931-1980 όπου η παραγωγή αυξήθηκε λόγω της αύξησης της απόδοσης και της επέκτασης της καλλιεργούμενης γης. Ενώ στην δεύτερη περίοδο από το 1981 και έπειτα η στρεμματική εξάπλωσή της καλλιέργειας ήταν ο κύριος λόγος της ανοδικής πορείας.

 Η πρώτη εμφάνισή του βαμβακιού στην Ελλάδα

        Η  μεγάλη αύξηση της χρήσης του άρχισε με την βιομηχανική επανάσταση και την άνθηση της κλωστοϋφαντουργίας. Το βαμβάκι επικράτησε απέναντι στην κάνναβη και το λινάρι λόγω της κοντής του ίνας που ήταν εύκολο στην χρήση του για τις πρώτες κλωστοϋφαντουργικές μηχανές του 19ου αιώνα.

        Η βαμβακοκαλλιέργεια στην Ελλάδα ακολούθησε μία ανοδική πορεία σταθεροποιήθηκε τα τελευταία χρόνια γύρω στα 4 εκατομμύρια στρέμματα, γεγονός που συνέβαλε στο να είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεωργικά προϊόντα. Λόγω του ότι στη χώρα μας η βαμβακοκαλλιέργεια βρίσκεται σε οριακή ζώνη οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν κατά την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου του βαμβακιού  είναι μεγίστης σημασίας για την ανάπτυξή του. Είναι γνωστό ότι το βαμβάκι απαιτεί σχετικά υψηλές θερμοκρασίες ώστε να συμπληρώσει το βιολογικό του κύκλο και να δώσει υψηλή παραγωγή. Στην συνέχεια η βαμβακοκαλλιέργεια εκτός  από πλήθος θετικών επιχειρημάτων έφερε και κάποιες  αρνητικές συνέπειες στις μέρες μας αφού κάποιοι το εκμεταλλεύτηκαν προς το δικό τους συμφέρον.

  Σχετικά με την ποιότητα, αφού σήμερα δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται πολλοί γι’ αυτήν.

  Το κόστος παραγωγής, συγκριτικά με το κόστος παραγωγής των 22 κυρίων βαμβακοπαραγωγικών χωρών σε όλο τον κόσμο το μέσο κόστος παραγωγής στην χώρα μας βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα.

  Η στασιμότητα και η κάμψη της ανάπτυξης της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας που μεταξύ άλλων περιορίζει την ζήτηση στην εξωτερική αγορά και οι εξελίξεις της παγκόσμιας αγοράς που οδηγούν σε δυσκολίες εξασφάλισης σταθερών αγορών και τέλος

  Οι επενδύσεις σήμερα στην βαμβακοκαλλιέργεια έχουν μεγάλη αβεβαιότητα λόγω της ρευστότητας των εξελίξεων του τομέα.

  Η χρησιμότητά του στην κλωστοϋφαντουργία

       Το βαμβάκι  είναι υφαντική ίνα φυτικής προέλευσης και  η  ύλη  στην υφαντική που χρησιμοποιείται περισσότερο απ’ όλες τις άλλες. Είναι πολύ δημοφιλές για  εσώρουχα, πετσέτες και μπλούζες, γιατί είναι απαλό, ανθεκτικό, καλό μονωτικό και φιλικό για το δέρμα.

      Ένα ακόμη από τα πλεονεκτήματα του βαμβακιού είναι ότι  δύσκολα πιάνει φωτιά.

 Η επίδρασή του στην οικονομία

Οι μεγαλύτερες χώρες παραγωγής είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Αίγυπτος, το Πακιστάν, το Μεξικό, κ.α., αλλά και η χώρα μας.
Η Ελλάδα καταλαμβάνει παγκόσμια την 8η έως  10η θέση (ανάλογα με το ετήσιο ύψος παραγωγής των άλλων βαμβακοπαραγωγικών  χωρών), σε παραγωγή ακατέργαστου βαμβακιού και βρίσκεται στις πρώτες θέσεις  από πλευράς ποιότητας.

Η ελληνική βαμβακουργία  δίνει εργασία σε πολλούς ανθρώπους που ασχολούνται με την εμπορία και μεταποίηση του προϊόντος (εκκόκκιση, μεταφορές, νηματοποίηση, υφαντική, βαφική, πλεκτική, έτοιμο ένδυμα, εμπόριο κτλ).

 Τα καλλιεργούμενα είδη

Αδρότριχο βαμβάκι ή Χνουδωτό βαμβάκι. Είναι και το μοναδικό που καλλιεργείται στην Ελλάδα.

Ποώδες βαμβάκι : Παλαιότερα η καλλιέργεια του ήταν πολύ διαδεδομένη αλλά σήμερα οι καλλιέργειες του αντικαταστάθηκαν από το χνουδωτό βαμβάκι που είναι πολύ καλλίτερης ποιότητας.

Βαρβαδεινό βαμβάκι : Πολυετή και ετήσια φυτά που τα περισσότερα είναι δενδροειδή και φτάνουν σε ύψος και τα 6 μέτρα.

Δενδρώδες βαμβάκι : θεωρείται ιερό φυτό γι‘αυτό βρίσκεται έξω από πολλούς ναούς. Οι ίνες του είναι πολύ κοντές και όχι τόσο καλής ποιότητας γι αυτό η καλλιέργεια του είναι πολύ περιορισμένη .

  Τα στάδια της επεξεργασίας του

Συγκομιδή-Εκκόκκιση

Παλαιότερα η συγκομιδή γινόταν με το χέρι. Ο τρόπος αυτός είναι αρκετά κουραστικός και αργός, είναι όμως ο μοναδικός τρόπος, για να μαζευτεί τελείως καθαρό μπαμπάκι.Σήμερα ένας τέτοιος τρόπος είναι αντιοικονομικός για τις μεγάλες καλλιέργειες, γι’ αυτό, τα τελευταία χρόνια, έχουν κατασκευαστεί ειδικά μηχανήματα που αντικαθιστούν τους εργάτες.

Η κάψα που  περιέχει το βαμβάκι, ωριμάζει σε δύο μήνες  μετά από τη σπορά του φυτού. Η συλλογή του γίνεται με ειδικές μηχανές αλλά παλαιότερα γινόταν κυρίως με το χέρι και ήταν δύσκολο προϊόν για τους αγρότες. Μετά τη συγκομιδή το βαμβάκι μεταφέρεται σε ειδικούς χώρους που λέγονται εκκοκκιστήρια. Εκεί γίνεται ο αποχωρισμός των ινών από το σπόρο.

       Ο χρόνος που γίνεται η εκκόκκιση είναι περίπου 3 μήνες μετά τη συλλογή. Τα περισσότερα εκκοκκιστήρια διαθέτουν μηχανισμούς που απομακρύνουν τα διάφορα ξένα σώματα όπως χώμα, φύλλα , σπόρους καθώς και την περιττή υγρασία. Μετά από τις διαδικασίες αυτές τα βαμβάκια, καθαρά πλέον, συσκευάζονται σε μεγάλες μπάλες ή τετράγωνες παλέτες, δένονται , καταγράφεται η ποιότητα και προωθούνται στο εμπόριο.

 Στην πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα το κατείχαν υψηλές κοινωνικές τάξεις εξαιτίας της τιμής του, ενώ με το πέρασμα του χρόνου κατάληξε να αποτελεί ένα προϊόν για όλες τις τάξεις εξαιτίας της επιθυμίας των βιομηχανιών να αυξήσουν τα έσοδα τους.

 Μέσα από τις προγραμματικές δηλώσεις του φορέα Ε.ΣΥ βλέπουμε πως΄η βιομηχανία μας Θα άνθίσει σε όλους τους τομείς ,με πρώτες ύλες κυρίως από την χώρα μας

Οι σπόροι θα είναι καθαρά έλληνικοί,με ξερίζωμα όλων των ύβριδικών

Αρ χλδ θέσεις άσφαλούς έργασίας θα ύπάρξουν ,και στην βιομηχανία και στην γεωργία

 Η βιομηχανία θα δομηθεί να παρέχει αυτάρκεια σε όλους τους τομείς. Αυτό θα επιτευχθεί λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις παγκόσμιες συνθήκες για πιθανές συνεργασίες, εκτέλεση σχεδίων και επενδύσεων στους πιο νευραλγικούς τομείς.

 Η βιομηχανία θα δομηθεί πάνω στο πλαίσιο της τεχνολογίας αιχμής του σημερινού παγκόσμιου γίγνεσθαι με προοπτική την ανάπτυξη πρωτοπόρων και καινοτόμων τεχνολογιών οι οποίες ως ευρεσιτεχνίες βρίσκονται στα χέρια της Ελλήνων Πολιτείας καθώς επίσης θα κληθούν οι απανταχού Έλληνες πολίτες, επιστήμονες, εφευρέτες για να προσφέρουν τις γνώσεις τους και την ευφυΐα που έχουν κληρονομήσει από το γένος μας, στην Ελλήνων Πολιτεία.

 Η βιομηχανία θα στηριχθεί στις πρώτες ύλες, που βρίσκονται στην Ελληνική γη.

ιδρυτική διακήρυξη ελλήνων συνέλευσις:
https://www.dropbox.com/s/vyaw1vtv3m8y11p/διακhρyξη-εσυ-τελικο.pdf?dl=0

προγραμματικές δηλώσεις ελλήνων συνέλευσις:

https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3ro6ix/προγραμματικες-δηλωσεις-εσυ-25-10-2015.pdf?dl=0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οταν κοιμάται η κυβέρνηση Μητσοτάκη,οι γείτονες ξεσαλώνουν

  Οταν κοιμάται η κυβέρνηση Μητσοτάκη,οι γείτονες ξεσαλώνουν Εθνική κατάντια και ντροπή η Ελληνική μέχρι τώρα βραχονησίδα Ζουράφα να βρίσκετ...