20 ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ ΥΨΗΛΗΣ ΦΡΟΥΚΤΟΖΗΣ
ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ ΥΨΗΛΗΣ ΦΡΟΥΚΤΟΖΗΣ (HFC) ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΟ ΑΠΟ ΑΜΥΛΟ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ. ΈΧΕΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΖΑΧΑΡΗ.ΤΟ HFC ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ
ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ ΥΨΗΛΗΣ ΦΡΟΥΚΤΟΖΗΣ (HFCS) ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΟ ΑΠΟ ΑΜΥΛΟ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ.
ΈΧΕΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΖΑΧΑΡΗ.
ΤΟ HFCS ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΦΘΗΝΟ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ.
ΕΝΩ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟ HFCS ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ, ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΛΟ. ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΕΣ.
Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ HFCS ΕΧΕΙ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΟΠΩΣ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2 (1, 2, 3, 4, 5).
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ. ΣΥΝΗΘΩΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΙΣ.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΙΑ ΛΙΣΤΑ ΜΕ 20 ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΣΥΧΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΣΙΡΟΠΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ.
1. ΣΟΔΑ
Η ΣΟΔΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΣΑΚΧΑΡΑ. ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΗΓΗ ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (6, 7).
ΈΝΑ ΔΟΧΕΙΟ ΣΟΔΑΣ 12 ΟΥΓΚΙΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 50 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ 13 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ ΕΝΝΕΑ ΚΟΥΤΑΛΙΩΝ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΖΑΧΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΕΞΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ (8).
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΟ, Η ΖΑΧΑΡΗ ΣΟΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΥΓΙΕΙΝΟ ΡΟΦΗΜΑ. Η ΥΨΗΛΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΣΑΚΧΑΡΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ (6).
ΈΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΟΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΟ ΝΕΡΟ. ΠΟΛΛΕΣ ΜΑΡΚΕΣ ΑΡΩΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΡΜΙΔΕΣ Η ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΖΑΧΑΡΗ.
2. ΚΑΡΑΜΕΛΑ
ΟΙ ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΖΑΧΑΡΗ.
ΠΟΛΛΕΣ ΜΑΡΚΕΣ ΤΟ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ HFCS ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ.
3. ΓΛΥΚΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΥΧΝΑ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΕΝΑ ΥΓΙΕΙΝΟ ΣΝΑΚ.
ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΩΝ ΘΕΡΜΙΔΩΝ, ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗ ΣΕ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ.
ΑΝ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΣ, ΑΡΚΕΤΕΣ ΜΑΡΚΕΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ, ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΛΙΠΑΡΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΛΙΠΑΡΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΒΟΜΒΕΣ ΖΑΧΑΡΗΣ.
ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ ΜΕΡΙΚΩΝ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΛΙΠΑΡΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΟΡΙΟ (9).
ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΤΟ HFCS ΕΙΝΑΙ ΣΥΧΝΑ ΤΟ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ.
ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΠΡΟΣΘΕΤΟ HFCS, ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΑΠΛΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΑΡΩΜΑΤΑ. ΤΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ, Η ΚΑΝΕΛΑ, Η ΣΚΟΝΗ ΚΑΚΑΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ.
4. ΣΑΛΤΣΑ ΣΑΛΑΤΑΣ
ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΔΥΣΠΙΣΤΟΙ ΤΩΝ ΕΠΙΔΕΣΜΩΝ ΣΑΛΑΤΑΣ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ, ΕΙΔΙΚΑ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΧΑΜΗΛΩΝ ΘΕΡΜΙΔΩΝ Η ΧΩΡΙΣ ΛΙΠΑΡΑ.
ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΟΥΝ ΤΗ ΓΕΥΣΗ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΙΠΟΣ, ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΝ ΖΑΧΑΡΗ Η HFCS ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ ΣΑΣ.
ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΧΩΡΙΣ ΛΙΠΑΡΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΡΙΑ ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΤΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΟΡΙΟΥ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΑΛΑΤΑ (10).
ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΠΛΑ, ΥΓΙΗ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ, ΟΠΩΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ ΞΥΔΙ ΚΑΙ ΧΥΜΟ ΛΕΜΟΝΙΟΥ.
5. ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΑΧΡΗΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
ΠΟΛΛΑ ΥΓΙΕΙΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΟΠΩΣ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥΝ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ.
ΩΣΤΟΣΟ, ΤΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΦΑΓΗΤΑ ΕΥΚΟΛΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΤΑ ΔΕΙΠΝΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΤΣΕΣ, ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΝΑΒΙΚΟΥ.
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΖΑΧΑΡΗ, ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΤΗ ΜΟΡΦΗ HFCS.
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ, ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΧΩΡΙΣ HFCS ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ.
6. ΨΩΜΙΑ
ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΨΩΜΙΟΥ.
ΠΟΛΛΕΣ ΜΑΡΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ ΣΙΡΟΠΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΕΚΠΛΗΞΗ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΨΩΜΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΓΛΥΚΟ ΦΑΓΗΤΟ.
7. ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ
ΤΑ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΞΕΦΛΟΥΔΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ, ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΓΥΜΝΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΠΟ ΤΩΝ ΥΓΙΩΝ ΙΝΩΝ ΤΟΥ.
ΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΑΦΘΟΝΗ ΦΥΣΙΚΗ ΖΑΧΑΡΗ, ΤΟ HFCS ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΕ ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ, ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ ΣΕ ΣΙΡΟΠΙ.
ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΦΡΟΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΕΩΣ ΚΑΙ 44 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΤΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝ, ΦΡΕΣΚΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ (11, 12).
ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ HFCS, ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΝΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΧΥΜΟ ΤΟΥ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΦΡΟΥΤΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ.
8. ΧΥΜΟΣ
Ο ΧΥΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΗΓΕΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ (13, 14).
ΕΝΩ Ο ΧΥΜΟΣ ΠΑΡΕΧΕΙ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΗ ΠΗΓΗ ΖΑΧΑΡΗΣ ΜΕ ΛΙΓΗ ΙΝΑ.
ΑΝ ΚΑΙ Ο ΧΥΜΟΣ ΕΧΕΙ ΦΥΣΙΚΑ ΥΨΗΛΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΖΑΧΑΡΗ, ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟ ΓΛΥΚΑΙΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΟ HFCS.
Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΧΥΜΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΙΜΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΟΔΑ. ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΤΥΠΟΙ ΧΥΜΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΖΑΧΑΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΔΑ (15, 16).
ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΦΡΟΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΖΑΧΑΡΗΣ.
9. ΔΕΙΠΝΑ ΣΕ ΚΟΥΤΙ
ΤΑ ΔΕΙΠΝΑ ΜΕ ΚΟΥΤΙΑ, ΟΠΩΣ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙ, ΣΥΧΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΥΚΟΛΙΑΣ ΤΟΥΣ.
ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΚΟΥΤΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΠΑΚΕΤΑ ΣΑΛΤΣΑΣ ΣΕ ΣΚΟΝΗ ΚΑΙ ΚΑΡΥΚΕΥΜΑΤΑ. ΑΠΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΤΕ ΜΕΡΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ, ΟΠΩΣ ΝΕΡΟ Η ΓΑΛΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΕΤΕ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.
ΤΟ HFCS ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ ΣΥΧΝΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΤΕΧΝΗΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ. ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΕΤΕ ΕΝΑ ΓΡΗΓΟΡΟ ΓΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
10. ΓΡΑΜΜΕΣ GRANOLA
ΤΟ GRANOLA ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΒΡΩΜΗ ΣΕ ΕΛΑΣΗ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ, ΟΠΩΣ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ.
ΑΥΤΟΣ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΨΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ ΕΙΔΟΣ ΣΝΑΚ ΓΝΩΣΤΟ ΩΣ ΜΠΑΡ GRANOLA.
ΤΑ ΜΠΑΡ GRANOLA ΤΕΙΝΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΓΛΥΚΑ, ΚΑΘΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΓΛΥΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ Η HFCS.
ΟΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΜΠΑΡΕΣ GRANOLA ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΜΠΑΡΕΣ ΚΑΡΑΜΕΛΩΝ.
ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΜΙΑ ΟΥΓΓΙΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ ΥΓΙΗ ΜΠΑΡΑ GRANOLA ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΖΑΧΑΡΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑ (17, 18).
ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΜΑΡΚΕΣ ΠΟΥ ΓΛΥΚΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΠΑΡ ΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΑ. ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ.
11. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΠΡΩΙΝΟΥ
ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΒΟΛΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΡΩΙΝΟΥ.
ΠΟΛΛΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΥΓΙΗ, ΑΛΛΑ ΣΥΧΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΓΛΥΚΑ ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ Η HFCS.
ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΕΙΔΗ ΕΠΙΔΟΡΠΙΩΝ.
ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΜΑΡΚΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΜΕΡΙΔΑ. ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΓΡΑΦΟΜΕΝΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΘΕΣΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΟΡΙΟ ΖΑΧΑΡΗΣ ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (19, 20, 21).
ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΖΑΧΑΡΗ Η HFCS Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ, ΟΠΩΣ ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΒΡΩΜΗΣ.
12. ΨΗΜΕΝΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΠΟΛΛΑ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ ΜΕ ΑΤΕΛΕΙΩΤΑ ΝΤΟΝΑΤΣ, ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΚΑΙ ΚΕΙΚ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΤΟ HFCS ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΨΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ.
13. ΣΑΛΤΣΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΥΚΕΥΜΑΤΑ
ΟΙ ΣΑΛΤΣΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΡΥΚΕΥΜΑΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΕΝΑΣ ΑΘΩΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΤΕ ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΥΦΗ ΣΤΟ ΓΕΥΜΑ ΣΑΣ.
ΩΣΤΟΣΟ, ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ. ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ HFCS ΩΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ.
ΔΥΟ ΕΙΔΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΑΛΤΣΑ ΚΕΤΣΑΠ ΚΑΙ ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ.
ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ 11 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ, ΕΝΩ ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΚΕΤΣΑΠ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΡΙΑ ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ (22, 23).
ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ HFCS ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΗ ΜΑΡΚΑ ΜΕ ΤΗ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΖΑΧΑΡΗΣ. ΕΠΙΣΗΣ, ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ ΜΕΡΙΔΑΣ ΣΑΣ ΜΕ ΚΑΡΥΚΕΥΜΑΤΑ.
14. ΣΝΑΚ ΦΑΓΗΤΟΥ
ΤΑ ΜΕΤΑΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΟΠΩΣ ΜΑΡΚΕΣ, ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΚΑΙ ΚΡΑΚΕΡ, ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ HFCS ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΑΠΟ Ο, ΤΙ ΟΧΙ.
ΩΣΤΟΣΟ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΜΑΡΚΕΣ - ΑΠΛΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΑΞΕΤΕ ΕΚΕΙΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ.
ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΟΠΩΣ ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΦΡΟΥΤΑ, ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΙ ΣΠΟΡΟΙ, ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΥΠΙΚΕΣ ΣΝΑΚ.
15. ΡΑΒΔΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ
ΤΑ ΜΠΑΡ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ, ΓΡΗΓΟΡΟ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΝΑΚ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΩΙΝΟ ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ.
ΩΣΤΟΣΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΤΥΠΟΙ "ΡΑΒΔΩΝ", ΟΙ ΡΑΒΔΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΤΕΙΝΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΥΨΗΛΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΖΑΧΑΡΗ, ΣΥΧΝΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ HFCS.
ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΡΚΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΖΑΧΑΡΗΣ. Ή, ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΦΑΤΕ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΟ ΤΟ ΠΡΩΙ.
16. ΜΠΑΡ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΟΙ ΜΠΑΡΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΕΠΙΣΗΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΩΣ "ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΦΡΑΓΜΟΙ" Η "ΜΠΑΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ", ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΥΨΗΛΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ.
ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΩΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΓΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΓΕΥΜΑ ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ, ΟΠΩΣ ΑΘΛΗΤΕΣ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΤΟ HFCS ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ ΣΥΧΝΑ ΣΕ ΑΥΤΑ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ.
ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΜΑΡΚΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ.
17. ΚΑΦΕΤΙΕΡΑ
Η ΚΡΕΜΑ ΚΑΦΕ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΚΙΝΔΥΝΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΠΟ ΖΑΧΑΡΗ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ HFCS, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ.
ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΙΝΕΤΕ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΣΑΣ ΜΑΥΡΟ Η ΝΑ ΤΟΝ ΑΡΩΜΑΤΙΖΕΤΕ ΜΕ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΟ, ΟΠΩΣ ΓΑΛΑ, ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ, ΒΑΝΙΛΙΑ Η ΛΙΓΟ ΒΑΡΙΑ ΚΡΕΜΑ.
18. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΟΤΑ
ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΠΟΤΩΝ ΣΥΧΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΕΝΥΔΑΤΙΚΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΜΨΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ Η ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΞΕΓΕΛΙΕΣΤΕ, ΚΑΘΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ HFCS ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΚΟ ΠΑΡΑ ΚΑΛΟ.
ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΤΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΞΕΔΙΨΑΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΡΙΨΕΤΕ.
19. JAM ΚΑΙ JELLY
Η ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΖΕΛΕ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΖΑΧΑΡΗ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ HFCS.
ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΡΥΚΕΥΜΑΤΑ, ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΜΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΥΛΙΚΑ.
ΣΥΧΝΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ ΧΩΡΙΣ HFCS ΣΕ ΑΓΟΡΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ Η ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ.
20. ΠΑΓΩΤΟ
ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΛΥΚΟ, ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΥΨΗΛΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΘΕΙ ΜΕ ΜΕΤΡΟ. ΠΟΛΛΕΣ ΜΑΡΚΕΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΝΑ ΓΛΥΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ ΤΟΥΣ ΜΕ HFCS..
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΣΥΧΝΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΥΓΙΕΙΣ. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΤΑ ΚΑΔΟΔΗΓΟΥΜΕΝΑ ΜΜΕ ,ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ
ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ,ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝ
ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ
[ΜΜΕ,΄΄ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ΄΄,ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΟΛΟΣΣΟΙ.ΕΜΠΟΡΟΙ],ΚΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ,ΠΟΥ ΒΛΑΠΤΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΒΑΡΥ ΑΝΤΙΤΙΜΟ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ,ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΦΥΣΙΚΑ
ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ
ΔΕΙΧΝΩ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ
Προγραμματικές δηλώσεις Ελλήνων Συνέλευσις:
https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3ro6ix/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΣΥ-25-10-2015.pdf?dl=0
Ιδρυτική διακήρυξη Ελλήνων Συνέλευσις:
https://www.dropbox.com/s/vyaw1vtv3m8y11p/ΔΙΑΚHΡYΞΗ-ΕΣΥ-ΤΕΛΙΚΟ.pdf?dl=0
ΓΕΩΡΓΙΑ/ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ/ ΑΛΙΕΙΑ / ΠΑΡΑΓΩΓΑ
5.1. Η Ελλήνων Συνέλευσις δίνει τεράστια βάση στην ανάπτυξη όλων των πρωτογενών παραγωγικών πηγών. Η γεωργία θα αναπτυχθεί με τον πιο δυνατό τρόπο. Θα καθιερωθεί σε ολόκληρη την επικράτεια η καλλιέργεια μόνο με παραδοσιακούς Ελληνικούς σπόρους.
5.2. Θα αναπτυχθεί με πρόγραμμα ώστε το 60 % της γεωργικής παραγωγής να καθιστά αυτάρκη την χώρα μας από τα γεωργικά προϊόντα. Θα γίνει αναγνώριση όλων των φυτών της ελληνικής χλωρίδας καθώς και των παραγώγων τους, πχ ελαίων για θεραπευτικούς και για καλλωπιστικούς σκοπούς . ΣΕΛΙΔΑ 16 από 40
5.3. Θα επανακτηθεί και συμπληρωθεί εκ νέου το ταμείο των ελληνικών σπόρων.
5.4. Θα γίνει έλεγχος της τροφικής αλυσίδας και θα απαγορευθούν όλοι οι «GM» γενετικά τροποποιημένοι σπόροι και τα παράγωγα αυτών.
5.5. Η Πολιτεία θα αναλάβει να διασφαλίσει τους πολίτες με τρόφιμα απαλλαγμένα από «GM» γενετικά τροποποιημένους σπόρους, θα προσφέρει εξελιγμένες μεθόδους ανάπτυξης που θα βασίζονται στις τεχνικές καλλιέργειας που ακολουθούν τις αρχέγονες αρχές όπως διατυπώνονται στη μητέρα φύση, και το πότισμα θα γίνεται μόνο με καθαρό νερό απαλλαγμένο από δηλητήρια, τοξίνες όπως φθόριο κτλ,
5.6. Θα δημιουργηθεί μηχανισμός υποστήριξης για όλες τις μονάδες γεωργικής και ζωικής παραγωγής, μέσω προηγμένων τεχνολογιών που θα είναι εναντίον των γενετικά τροποποιημένων σπόρων και υβριδίων, με την λήψη ταυτόχρονα υποχρεωτικών εφαρμοστικών μέτρων για καλλιέργειες με τους φυσικούς τοπικούς σπόρους που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει ξανά ένα οργανικό πρότυπο φυσικής ανάπτυξης και οτιδήποτε καλλιεργείται στον Ελληνικό χώρο να είναι πραγματικά βιολογικό.
5.7. Η λίπανση θα γίνεται μόνο με βιολογικά λιπάσματα και εδαφοβελτιωτικά που θα παράγονται στην ελληνική επικράτεια.
5.8. Θα αναπτυχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η βιομηχανική μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων στα οποία μόνο θα επιτρέπεται η εξαγωγή. Το ίδιο βάρος θα δοθεί και στην κτηνοτροφία.
5.9. Θα σχεδιαστεί κατάλληλα η σχέση παραγωγής, μεταφοράς, αποθήκευσης, συντήρησης, διάθεσης στην τοπική αγορά και των εξαγωγών ούτως ώστε να αποκτηθεί αμεσότητα μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή και να αναπτυχθεί υγιής ανταγωνισμός.
5.10. Θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία για την τήρηση των προδιαγραφών.
5.11. Θα δοθεί προώθηση ώστε το 80 % των προϊόντων της κτηνοτροφίας να καλύπτει την εγχώρια κατανάλωση.
5.12. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή οικολογικών ζωοτροφών.
5.13. Θα δοθεί βάση στην αναπαραγωγή των ζώων της Ελληνικής πανίδας.
5.14. Η ανάπτυξη τους θα γίνεται μόνο σε φυσικό περιβάλλον και θα απαγορεύεται κάθε αυξητικό, διατροφικό συμπλήρωμα, ορμόνες κτλ. ΣΕΛΙΔΑ 17 από 40
5.15. Είμαστε η χώρα των υδάτων είναι φυσιολογικό να υπάρχει υδατοκαλλιέργεια όλων των ειδών.
5.16. Θα δοθεί βαρύτητα στις υδατοκαλλιέργειες ιχθύων, οστράκων και μαλακίων και ότι παράγεται ως τελικό προϊόν της μητέρας φύσης.
5.17. Η Πολιτεία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε στήριξη για την επίτευξη των ανωτέρω με την δική της ή όχι συμμετοχή στην υλοποίηση τους.