Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ,ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ!
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ:
ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΖΗΤΗΜΕΝΟ ΘΕΜΑ. ΩΣΤΟΣΟ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ. ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, ΟΠΩΣ: ΕΛΛΙΠΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ, ΑΝΕΠΙΤΥΧΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΑΠΟ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥΣ, ΧΡΗΣΗ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ (ΞΕΝΙΚΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ) ΑΠΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ, ΜΙΚΡΗ Η ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΠΙΟΥ, ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, ΠΛΗΜΜΕΛΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ, Η ΥΠΑΡΞΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ Η ΚΑΙ 'ΑΡΝΗΣΗΣ' ΑΠΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ.
ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΠΟΨΗΣ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΡΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΡΥΠΑΝΣΗΣ. Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ ΜΕΙΚΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ. ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΘΕΜΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (ΦΥΤΩΝ) ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΧΩΡΟ.
Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΤΙΚΑ ΕΙΔΗ. Η ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΔΡΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑ, ΑΝΑΝΕΩΝΟΝΤΑΣ ΟΞΥΓΟΝΟ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΣ ΡΥΠΑΝΤΕΣ, ΑΠΟΡΡΟΦΩΝΤΑΣ ΣΚΟΝΗ, ΜΕΤΡΙΑΖΟΝΤΑΣ ΘΟΡΥΒΟΥΣ, ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΑΝΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΒΡΟΧΗ, ΑΜΒΛΥΝΟΝΤΑΣ ΑΚΡΑΙΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ, ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΣΚΙΑ ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΥΠΕΡΙΩΔΕΙΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ, ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ. ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ, ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ (FULLER AND GASTON, 2009).
ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ, ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΗΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΦΥΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΥΚΝΟΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΕ ΕΝΑΝ ΧΩΡΟ ΜΕ ΑΛΛΑ ΧΡΩΜΑΤΑ, ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΗΧΟΥΣ, ΣΕ ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ, ΗΠΙΟΤΕΡΟΥΣ ΘΟΡΥΒΟΥΣ, ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΟ ΔΡΟΣΕΡΟ, ΣΚΙΕΡΟ Η ΑΠΛΕΤΑ ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΟ, ΜΕ ΑΡΤΙΟΤΕΡΟ ΟΥΡΑΝΟ Η ΑΠΛΕΤΗ ΘΕΑ. ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ, ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, Π.Χ. Ο ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ, Ο ΒΡΑΧΟΚΗΠΟΣ ΣΕ ΒΡΑΧΩΔΕΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Κ.Α. ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΠΑΡΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΙΤΟ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ. ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΠΑΡΚΑ, ΑΛΛΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΕΝΤΡΟΣΤΟΙΧΙΕΣ, ΤΑ ΑΛΣΗ, ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ, ΟΙ ΟΡΟΦΟΚΗΠΟΙ, ΤΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ (ΚΑΘΕΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ), ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ, ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΣΩΝ Κ.Α.
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΤΑΤΙΚΑ ΔΟΜΗΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ. ΤΑ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΟΓΚΩΔΗ ΚΤΙΣΜΑΤΑ, ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ Κ.Α. ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ, ΤΗΣ ΑΠΛΗΣΤΙΑΣ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΟΥΣ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. ΕΔΩ ΟΙ ΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ. ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΑΥΛΗΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΝΙΣΤΑΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, ΣΤΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ. Η ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΠΕΔΙΚΗ ΑΞΙΑ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΓΗΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ (ΜΙΚΡΑ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ, ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ, ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ Κ.Α.).
ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΠΩΣ ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΓΙΑ ΧΡΗΣΕΙΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ (ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑ), ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ (ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΧΡΗΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ), ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ, ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗΣ ΑΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. Η ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ -ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ - ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΩΝ.
#Ε. ΜΑΤΖΙΡΗΣ, ΔΡ ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛ/ΓΟΣ, ΠΡΟΪΣΤΑΜ. ΤΜ. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
ΙΔΟΥ ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΕΜΑΤΑ,ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΟΛΑ ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΗΛΕΓΞΕ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ,ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΩΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ [ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ] ΑΜΕΣΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
HTTPS://WWW.DROPBOX.COM/S/PLN8T496H3RO6IX/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΣΥ-25-10-2015.PDF?DL=0
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
HTTPS://WWW.DROPBOX.COM/S/VYAW1VTV3M8Y11P/ΔΙΑΚHΡYΞΗ-ΕΣΥ-ΤΕΛΙΚΟ.PDF?DL=0
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ:
21.1. ΤΟ ΓΗΙΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΟΝΤΑ ΕΝΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΕΝΟΣ ΝΑ ΔΙΑΒΙΩΝΕΙ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΑΡΙΣΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. ΌΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΦΘΟΝΙΑ. ΤΟ ΝΕΡΟ, ΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ, ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΜΑΣ, ΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΓΗ ΜΑΣ, Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΦΕΙΔΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΣ.
21.2. ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΤΡΕΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΜΟΙΒΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΣ. Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ. ΟΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΣΕΒΟΜΕΝΟΙ ΤΑ ΘΕΙΑ ΔΩΡΑ. ΌΤΑΝ ΔΙΑΒΑΙΝΑΝ ΠΟΤΑΜΟ ΕΠΡΕΠΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΒΑΙΝΑΝ ΠΑΝΤΑ ΚΑΘΑΡΟΙ. ΣΕΛΙΔΑ 32 ΑΠΟ 40
21.3. ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ. ΌΠΩΣ ΟΙ ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΙ ΤΑΦΟΙ, ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ, ΟΙ ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ.
21.4. Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΜΟΖΟΥΣΑ ΕΠΑΦΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟ. ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΟΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
21.5. ΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
21.6. ΑΠΩΤΕΡΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ Η ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΣΧΕΔΟΝ ΤΗΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΙΣ ΜΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΨΥΧΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΩΝ.
21.7. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΜΑΘΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ, ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΥΡΩ ΤΟΥ, ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΓΥΡΩ ΤΟΥ, ΤΑ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΣΑΝ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΣ.
21.8. Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΩΣ ΘΕΙΟ ΔΩΡΟ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ.
21.9. Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΘΑ ΠΑΥΣΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΣΧΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΜΒΑΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ.
21.10. ΌΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΘΕΙΟ ΔΩΡΟ ΘΑ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ (ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ).
21.11. ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΘΑ ΤΡΕΦΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΟΘΕΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ, ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ, ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΜΕ ΧΗΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
21.12. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΤΑΥΤΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου