Περίπου 15 χλμ. έξω από την Δράμα,στις νότιες παρυφές του Φαλακρού βρίσκεται η Πετρούσα. Ανήκει στον δήμο Προσοτσάνης και σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή,αριθμεί περίπου 2000 άτομα. Η Πετρούσα ξεχωρίζει για τον πλούτο των παραδόσεων που διατηρούνται με θέρμη από τους κατοίκους,ιδίως τους νεότερους. Είναι ευρέως γνωστή για τα διονυσιακά δρώμενα που γίνονται την περίοδο των φώτων. Ως προς την προέλευσή τους η πλειοψηφία των κατοίκων είναι ντόπιοι. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών προστέθηκαν λίγες προσφυγικές οικογένειες που κατάγονταν από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους ασχολούνται με τη γεωργία, μερικοί με την κτηνοτροφία καθώς και με τεχνικά και οικοδομικά επαγγέλματα. Τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή είναι κυρίως σιτάρι, καλαμπόκι, βαμβάκι και τεύτλα, ενώ εκτρέφονται μοσχάρια γιδοπρόβατα και γουρούνια. Πέρα από τις κύριες ενασχολήσεις τους,οι Πετρουσιώτες ασχολούνται και με την παραδοσιακή μουσική, προσφέροντας αξέχαστα γλέντια σε ντόπιους και μη.
Η λαϊκή παράδοση
Για να γνωρίσουμε καλύτερα την Πετρούσα,πρέπει πρώτα να γνωρίσουμε και να εμβαθύνουμε στην λαϊκή της παράδοση,στους χορούς και στα τραγούδια της. Ξεκινώντας με την μουσική εδώ κυριαρχούν,όπως και σε όλη την Δράμα,ο νταχαρές και η δραμινή λύρα. Πολλές φορές μπορούμε να συναντήσουμε και ήχους από γκάιντα. Στα γλέντια συναντούμε πολλούς νταχαρέδες,ενώ οι λυράρηδες έχουν την κυρίαρχη θέση σε αυτά.
Τα τραγούδια και οι χοροί,προέρχονται από όλο το νομό Δράμας. Έχουμε λοιπόν τα συρτά,την μαντζουράνα, τις μπαιντούσκες ενώ την τιμητική τους έχουν και οι αντικριστοί χοροί. Υπάρχει βέβαια και ο καθαρά πετρουσιώτικος χορός,ο λεβέντικος Πετρούσας που χορεύεται από μικρούς και μεγάλους μόνο στην συγκεκριμένη περιοχή. Από:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου