Η ΑΠΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (FOOD FRAUD) ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΝΑ ΕΥΡΥ ΦΑΣΜΑ ΔΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΤΡΟΦΙΜΟ, ΑΛΛΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ.
ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ, ΟΠΩΣ Η ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ, Η ΝΟΘΕΥΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ Η ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, Η ΧΡΗΣΗ ΜΗ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (ΠΟΙΟΤΙΚΑ Η ΠΟΣΟΤΙΚΑ), Η ΔΙΑΛΥΣΗ, Η ΠΡΟΣΘΗΚΗ Η Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΤΡΟΦΙΜΟΥ ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΣΕ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ.
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ (Ν. 4235/2014) ΝΟΘΕΥΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ: «ΑΥΤΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΑΝ ΥΛΕΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΥΤΕΛΕΣΤΕΡΗΣ ΑΞΙΑΣ ΓΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ Η ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ».
ΔΕΔΟΜΕΝΗΣ, ΠΛΕΟΝ, ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΜΠΟΡΙΟ), Η ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΝΘΕΤΗ. ΈΤΣΙ, ΟΙ ΔΟΛΙΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝ, ΑΦΕΝΟΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΘΕ ΣΤΑΔΙΟΥ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ.
ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΕΝΩΣΙΑΚΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ. ΩΣΤΟΣΟ, ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΕΩΣ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΟΤΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΝΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΠΡΑΤΤΕΤΑΙ ΣΚΟΠΙΜΑ (ΔΟΛΟΣ) ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΣΠΟΡΙΣΜΟ ΚΕΡΔΟΥΣ Η ΑΛΛΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ.
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΤΕΣΣΕΡΑ (4) ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ:
1. ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΙΑΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2. ΠΡΟΘΕΣΗ / ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ
[Η ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΤΤΕΤΑΙ ΣΚΟΠΙΜΑ. Η ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ «ΠΡΑΞΗΣ» ΑΠΟ ΤΟ «ΣΦΑΛΜΑ» ΜΙΚΡΟ Η ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΣΚΟΠΙΜΑ. ΣΤΗ ΣΚΟΠΟΥΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΑΠΟ ΠΡΟΘΕΣΗ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ.]
3. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΌΦΕΛΟΣ
[Ο ΤΕΛΩΝ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ, ΕΧΕΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΟΜΙΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ Η «ΚΕΡΔΟΥΣ» ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΕΝΝΟΙΑ.]
4. ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Η ΑΠΑΤΗ, ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ, ΝΑ ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΟΤΑΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΜΗ ΑΣΦΑΛΗ ΤΡΟΦΙΜΑ. ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΟΜΩΣ, ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ, ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (BUSINESS-TO BUSINESS ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ / ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΕ ΑΠΑΤΗ). Η ΑΠΑΤΗ ΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ, ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΟΜΙΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.
ΣΤΟ ΝΕΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΦΕΤ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΔ 71/2018 (ΦΕΚ Α΄134), ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΟΛΙΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ & ΝΟΘΕΙΑΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΧΕΙ - ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ - ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ:
- ΤΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ - ΩΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΠΑΦΗΣ – ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
- ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
- (AAC) ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ
- ΤΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ - ΩΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΠΑΦΗΣ – ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ
- ΑΠΑΤΗ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ (FFN) ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ.
- ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΔΟΛΙΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΘΕΙΑΣ.
- ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
ΓΕΩΡΓΙΑ/ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ/ ΑΛΙΕΙΑ / ΠΑΡΑΓΩΓΑ,ΚΑΙ ΔΕΣ ΠΩΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΣΦΑΛΕΣΤΑΤΑ ΜΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΙΧΜΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/ 04-09-2015
ΓΕΩΡΓΙΑ/ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ/ ΑΛΙΕΙΑ / ΠΑΡΑΓΩΓΑ
5.1. Η Ελλήνων Συνέλευσις δίνει τεράστια βάση στην ανάπτυξη όλων των πρωτογενών παραγωγικών πηγών. Η γεωργία θα αναπτυχθεί με τον πιο δυνατό τρόπο. Θα καθιερωθεί σε ολόκληρη την επικράτεια η καλλιέργεια μόνο με παραδοσιακούς Ελληνικούς σπόρους.
5.2. Θα αναπτυχθεί με πρόγραμμα ώστε το 60 % της γεωργικής παραγωγής να καθιστά αυτάρκη την χώρα μας από τα γεωργικά προϊόντα. Θα γίνει αναγνώριση όλων των φυτών της ελληνικής χλωρίδας καθώς και των παραγώγων τους, πχ ελαίων για θεραπευτικούς και για καλλωπιστικούς σκοπούς . ΣΕΛΙΔΑ 16 από 40
5.3. Θα επανακτηθεί και συμπληρωθεί εκ νέου το ταμείο των ελληνικών σπόρων.
5.4. Θα γίνει έλεγχος της τροφικής αλυσίδας και θα απαγορευθούν όλοι οι «GM» γενετικά τροποποιημένοι σπόροι και τα παράγωγα αυτών.
5.5. Η Πολιτεία θα αναλάβει να διασφαλίσει τους πολίτες με τρόφιμα απαλλαγμένα από «GM» γενετικά τροποποιημένους σπόρους, θα προσφέρει εξελιγμένες μεθόδους ανάπτυξης που θα βασίζονται στις τεχνικές καλλιέργειας που ακολουθούν τις αρχέγονες αρχές όπως διατυπώνονται στη μητέρα φύση, και το πότισμα θα γίνεται μόνο με καθαρό νερό απαλλαγμένο από δηλητήρια, τοξίνες όπως φθόριο κτλ,
5.6. Θα δημιουργηθεί μηχανισμός υποστήριξης για όλες τις μονάδες γεωργικής και ζωικής παραγωγής, μέσω προηγμένων τεχνολογιών που θα είναι εναντίον των γενετικά τροποποιημένων σπόρων και υβριδίων, με την λήψη ταυτόχρονα υποχρεωτικών εφαρμοστικών μέτρων για καλλιέργειες με τους φυσικούς τοπικούς σπόρους που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει ξανά ένα οργανικό πρότυπο φυσικής ανάπτυξης και οτιδήποτε καλλιεργείται στον Ελληνικό χώρο να είναι πραγματικά βιολογικό.
5.7. Η λίπανση θα γίνεται μόνο με βιολογικά λιπάσματα και εδαφοβελτιωτικά που θα παράγονται στην ελληνική επικράτεια.
5.8. Θα αναπτυχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η βιομηχανική μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων στα οποία μόνο θα επιτρέπεται η εξαγωγή. Το ίδιο βάρος θα δοθεί και στην κτηνοτροφία.
5.9. Θα σχεδιαστεί κατάλληλα η σχέση παραγωγής, μεταφοράς, αποθήκευσης, συντήρησης, διάθεσης στην τοπική αγορά και των εξαγωγών ούτως ώστε να αποκτηθεί αμεσότητα μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή και να αναπτυχθεί υγιής ανταγωνισμός.
5.10. Θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία για την τήρηση των προδιαγραφών.
5.11. Θα δοθεί προώθηση ώστε το 80 % των προϊόντων της κτηνοτροφίας να καλύπτει την εγχώρια κατανάλωση.
5.12. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή οικολογικών ζωοτροφών.
5.13. Θα δοθεί βάση στην αναπαραγωγή των ζώων της Ελληνικής πανίδας.
5.14. Η ανάπτυξη τους θα γίνεται μόνο σε φυσικό περιβάλλον και θα απαγορεύεται κάθε αυξητικό, διατροφικό συμπλήρωμα, ορμόνες κτλ. ΣΕΛΙΔΑ 17 από 40
5.15. Είμαστε η χώρα των υδάτων είναι φυσιολογικό να υπάρχει υδατοκαλλιέργεια όλων των ειδών.
5.16. Θα δοθεί βαρύτητα στις υδατοκαλλιέργειες ιχθύων, οστράκων και μαλακίων και ότι παράγεται ως τελικό προϊόν της μητέρας φύσης.
5.17. Η Πολιτεία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε στήριξη για την επίτευξη των ανωτέρω με την δική της ή όχι συμμετοχή στην υλοποίηση τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου