Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

η βιομηχανία θα στηριχθεί στις πρώτες ύλες, που βρίσκονται στην έλληνική γη.

 Πόσο μεγάλη είναι μια χώρα;

 

 Αν λάβουμε υπόψη και όσα βουνά τυχαίνει να βρίσκονται στο έδαφος της χώρας η έκτασή της αλλάζει.  ένα μέρος από το χρήσιμο υπέδαφος που μπορεί να διαθέτει ο τόπος. Για να εκτιμηθεί λοιπόν με περισσότερη ακρίβεια η σημερινή «αξία» της χώρας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς πρέπει να απαντηθούν δύο ερωτήματα:

 

Ποιες πρώτες ύλες διαθέτει; και πόσο είναι αυτές εκμεταλλεύσιμες; «Σε σχέση με το μέγεθος της χώρας είμαστε μια από τις πρώτες χώρες σε αποθέματα και εκμετάλλευση σημαντικών βιομηχανικών ορυκτών»

 

Ο καθηγητής Βιομηχανικών Ορυκτών, πρόεδρος στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μιχάλης Σταματάκης, ο οποίος έχει περπατήσει κυριολεκτικά εκατοστό προς εκατοστό την Ελλάδα, αλλά και αρκετές χώρες της Ευρώπης και τον Καναδά και κάτι παραπάνω θα ξέρει για να μιλάει έτσι αναλαμβάνοντας να μας ξεναγήσει στο υπέδαφος της χώρας μας.

 

 Τρεις μεγάλες οικογένειες ορυκτών

α)Τις ορυκτές πρώτες ύλες, σύμφωνα με τα βιβλία της Γεωλογίας, τις διακρίνουμε σε: α) μεταλλικά ορυκτά, και μπορεί να πρόκειται για ορυκτά των μολύβδου, ψευδαργύρου, σιδήρου, χαλκού, χρυσού κτλ.,

 

β) ενεργειακές πρώτες ύλες, όπως είναι ο λιθάνθρακας, ο λιγνίτης, το φυσικό αέριο, τα πετρέλαια 

 

γ) βιομηχανικά ορυκτά και πετρώματα, τα οποία είναι αρκετές δεκάδες. Ποια είναι όμως η διαφορά ανάμεσα στα μεταλλικά και στα βιομηχανικά ορυκτά; Για την απάντηση πρέπει να ανατρέξουμε στην εξόρυξή τους. Στα μεταλλικά το τελικό προϊόν έχει πάντοτε τις ίδιες ιδιότητες ανεξάρτητα από την προέλευσή του, ενώ για ένα μεγάλο αριθμό βιομηχανικών ορυκτών η αξία τους εξαρτάται άμεσα από τις φυσικές ιδιότητές τους που διαφέρουν όμως ανάλογα με τον τόπο παραγωγής. Επειδή όμως τα βιομηχανικά ορυκτά έχουν στην πλειονότητά τους σήμερα μικρότερη αξία ανά τόνο από τα μεταλλικά ορυκτά, μπορούν γι΄ αυτά να εφαρμοστούν μέθοδοι εξόρυξης με χαμηλό κόστος, άρα είναι οι περισσότερες επιφανειακές και εκεί που η εκμετάλλευσή τους πρέπει να γίνει με υπόγειες μεθόδους εφαρμόζονται οι λιγότερο δαπανηρές. Βέβαια μπαίνει πλέον, ιδιαίτερα στις επιφανειακές εξορύξεις, και ο παράγοντας περιβάλλον, που κάποτε δεν θεωρούσαν ότι υπάρχει καν, ενώ ταυτόχρονα για τον ίδιο περίπου λόγο, δηλαδή για δόμηση κτιρίων με οικολογικά ορθό τρόπο, κάποια υλικά ξαφνικά απόκτησαν αρκετά μεγαλύτερη αξία και αυτό δεν θα πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτο από εμάς. Ας ξεκινήσουμε όμως να δούμε μερικά από τα υλικά που θεωρούνται από τα πιο ενδιαφέροντα του τόπου αυτού.

ΜΠΕΤΟΝΙΤΗΣ

Χίλιες και μία χρήσεις

Είναι άργιλος που αποτελείται κυρίως από ορυκτά της ομάδας του σμηκτίτη, δηλαδή αυτού που οι παλαιότεροι ονόμαζαν σαπουνόχωμα διότι με τη βοήθεια του πηλώδους αυτού υλικού μπορούσαν να καθαρίσουν τους λεκέδες στα υφάσματα (από το σμήγμα=λίπος). Ετσι, οι περισσότεροι μπεντονίτες έχουν μια χαρακτηριστική μαλακή υφή και θυμίζουν σαπούνι. Επειδή ο νατριούχος μπεντονίτης έχει καλύτερη συμπεριφορά σε περιβαλλοντικές εφαρμογές σε σχέση με τον ασβεστούχο, στη Μήλο το υλικό, αφού περάσει από σπαστήρες επειδή είναι ασβεστούχος, αναμειγνύεται με σόδα. Απλώνεται σε επίπεδες επιφάνειες και το νάτριο αντικαθιστά το ασβέστιο. Αυτό βοηθάει όταν μετά για παράδειγμα χρησιμοποιηθεί για την καθαριότητα των στάβλων. Η αμμωνία από τα ούρα των ζώων τότε αντικαθιστά το νάτριο και δεσμεύεται μαζί της η έντονη δυσάρεστη μυρωδιά, ενώ τελικά η αμμωνία μετατρέπεται σε άζωτο. Ο μπεντονίτης, εκτός αυτού, είναι γνωστός σαν «το υλικό με τις χίλιες χρήσεις». Από λιπαντικό, σε ανάμειξη με νερό, για το τρυπάνι της γεώτρησης και σαν άμμος χυτηρίων μέχρι υλικό για να παίρνει κατάλληλη σφαιρική φόρμα το σιδηρομετάλλευμα, για φιλτράρισμα σε κρασί και σε λάδι, για συστατικό καλλυντικών, για ζωοτροφές, για πυροπροστασία. Στην Ελλάδα πολύ σημαντικά κοιτάσματα βρίσκονται κυρίως στη Μήλο, αλλά και στην Κίμωλο, όπου ο μπεντονίτης έχει υπέρλευκο χρώμα και ελληνικές εταιρείες εξάγουν εκατοντάδες χιλιάδες τόνους.https://www.tovima.gr/2011/02/06/science/o-ypogeios-thisayros-tis-elladas/

 

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η σημερινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής υδατικών πόρων της Βουλής. Σε αυτή θα παραστούν και θα καταθέσουν επιστήμονες και υπηρεσιακοί παράγοντες με θέμα “Περιβαλλοντική Υποβάθμιση από την Εξωρυκτική δραστηριότητα στη νήσο Μήλο”. Πρόεδρος της επιτροπής είναι η κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Ξεχωριστή σημασία έχει η τοποθέτηση της καθηγήτριας επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής του πανεπιστημίου της Αθήνας κ. Αθηνάς Λινού. Η τελευταία έχει καταθέσει στο δικαστήριο ότι οι άνθρωποι που κατοικούν στη Μήλο, παρουσιάζουν μέχρι και διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν ή να πεθάνουν από προβλήματα του αναπνευστικού.

Τους συγκεκριμένους κινδύνους άλλωστε αναμένεται να απαριθμήσουν στην συνεδρίαση ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Παναγιώτης Μέρκος, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγειονομικής Μηχανικής και Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας, κυρία Βασιλική Καραούλη, ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη (Κύκλος Ποιότητας Ζωής), κ. Ιωάννης Σαγιάς.

Πέραν αυτών , η κυρία Αυγερινοπούλου, στο παρελθόν είχε καταθέσει αναφορά προς τον αρμόδιο υπουργό Υγείας στην οποία παρέθετε τα δραματικά αποτελέσματα του πρώτου σταδίου μελέτης «νοσηρότητας και θνησιμότητας στην νήσο Μήλο» που πραγματοποιεί το εργαστήριο Υγιεινής, επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η μελέτη καταδεικνύει «με βεβαιότητα οφθαλμολογικό πρόβλημα κυρίως εξ’ ερεθισμού. Επίσης υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα χρόνιων πνευμονοπαθειών». Εξίσου, σημαντικά όμως είναι και τα ευρήματα της δεύτερης μελέτης καθώς δείχνουν: «Ισχυροποίηση των ευρημάτων νοσηρότητας για αυξημένα ποσοστά εμφάνισης νόσων του αναπνευστικού στο γενικό πληθυσμό (Άσθμα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Αλλεργική Ρινίτιδα, Πνευμονία, Βρογχιεκτασία).

Δημιουργήθηκαν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των Πνευμόνων και του Προστάτη. Δεδομένου όμως του μικρού δείγματος, απαιτείται περεταίρω διερεύνηση για την ισχυροποίηση αυτών των ενδείξεων.

Παρατηρήθηκε αυξημένη νοσηρότητα από νοσήματα του αναπνευστικού και στον παιδικό πληθυσμό.

Με βάση τα συγκεκριμένα ευρήματα, προτείνεται η συνέχεια λήψης προληπτικών μέτρων για την υγεία του πληθυσμού στη νήσο Μήλο».

Σημειώνεται ότι για τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί οι βολές στρέφονται κατά της S&B Bιομηχανικά Ορυκτά.https://milosvoice.gr/%CE%A3%CF%84%CE%B7-%CE%92%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AE-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BB%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-

 Στην Ελλάδα

Η Ελλάδα ήταν 1η στην Ε.Ε. και 3η στον κόσμο σε παραγωγή μπεντονίτη (9% της παγ- κόσμιας παραγωγής). Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή αγγίζει τούς 750.000 τόνους και η τιμή του εξαρτάται από το βαθμό επεξεργασίας, το μέγεθος των κόκκων και τη συσκευασία. Η εξόρυξη γί- νεται κυρίως στη Μήλο από την εταιρία S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και στην Κίμωλο από την εταιρία ΜΠΕΝΤΟΜΑΪΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΙΜΩΛΟΥ. Επιπλέον ποσότητες μπεντονίτη έχουν εντοπιστεί στα νησιά Λέσβο, Χίο, καθώς και  στον Έβρο.

Η Μήλος

Η Μήλος είναι σήμερα το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής και επεξεργασίας μπεντονίτη τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εκμετάλλευση το ορυκτού έγινε για πρώτη φορά το 1952 και εξάγονται εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες αφού πρώτα υποστούν μια κατάλληλη επεξερ- γασία. Η εταιρία που εδρεύει στην περιοχή είναι η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, η οποία εκτός από την εξόρυξη του ορυκτού συμβάλει και στην ξήρανσή του λόγω του ότι οι κλιματολογικές συνθή- κες που υπάρχουν στη περιοχή βοηθάνε σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία αυτή και δε γίνεται σπατά- λη ενέργειας που αποτελεί το ουσιαστικότερο κομμάτι του συνολικού κόστους παραγωγής. Επιπλέ- ον όπως φαίνεται παρακάτω τα περισσότερα ορυχεία της εταιρίας βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του νησιού.

  Στη Κίμωλο

Η Κίμωλος είναι νήσος του Αιγαίου. Ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων και βρίσκε- ται στο νοτιοδυτικό όριο των Κυκλάδων, κοντά στη Μήλο από την οποία και χωρίζεται από το στε- νό Αμώνι (πλάτους μόλις μισού μιλίου). Η εξόρυξη του μπεντονίτη στο νησί γίνεται από την εται- ρία ΜΠΕΝΤΟΜΑΙΝ Α.Ε. ή BENTOMINE S.A., η οποία βρίσκεται στο βορειοανατολικό μέρος της Κιμώλου και καλύπτει έκταση 130.000 τμ. Τα κύρια ορυκτά που εξάγονται από το λατομείο είναι Μπεντονίτης και Ποζολάνη, η ποιότητα των οποίων είναι μεταξύ των καλυτέρων στην Διεθνή αγο- ρά, ενώ το δυναμικό της παραγωγής ανέρχεται σε 350.000 τόνους το χρόνο. Τα υλικά μετά την εκ- σκαφή τους περνάνε από ειδικό σπαστήρα επεξεργασίας και στη συνέχεια μεταφέρονται με φορτη- γά από το λατομείο στην σκάλα φορτώσεως των πλοίων, που βρίσκετε στον όρμο Πρασσών. Τέλος στα πλαίσια της ανάπτυξης και βελτίωσης των μεθόδων μεταφοράς των υλικών σχεδιάζεται επέν- δυση της τάξεως των 200.000  για την μετατροπή της σκάλας φορτώσεως σε «κλειστού τύπου».


Η Εθνική μας εξορυκτική πολιτική  θα επρεπε να ειναι η εξης: να υιοθετηθεί μια εθνική πολιτική που θα θέσει το πλαίσιο και τις προτεραιότητες στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και η οπολία θα πρέπει:

να εντάξει την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στο συνολικό χωροταξικό σχεδιασμό και τον σχεδιασμό των υποδομών,
να εξασφαλίσει τον εντοπισμό περαιτέρω αξιόλογων κοιτασμάτων και την αξιοποίησή τους,
να αξιοποιεί κάθε τεχνολογική εξέλιξη,
να διαμορφώσει ένα σύγχρονο πλαίσιο αδειοδότησης,
να προχωρήσει στη βελτίωση και ψήφιση του σχεδίου Λατομικού Νόμου και τον εκσυγχρονισμό του Μεταλλευτικού Κώδικα και
να εξασφαλίσει επάρκεια πόρων και οργανωτικών υποδομών στις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες μέσω και της αξιοποίησης κατάλληλα εκπαιδευμένων εξωτερικών αξιολογητών, καθώς η διασφάλιση της νομιμότητας είναι κρίσιμη προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης.


Με τον φορέα ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ, Θα ύπάρξει άνάπτυξη πρωτοπόρων  καινοτόμων τεχνολογιών και η βιομηχανία θα στηριχθεί στις πρώτες ύλες, που βρίσκονται στην έλληνική γη.


 βαρύτητα θα δοθεί στην παραγωγή σπάνιων μετάλλων, σπάνιων γαιών που βρίσκονται στην έλληνική γη καθώς και η έκμετάλλευση τους.
Με  είδικά βελτιωτικά και προστατευτικά μέτρα για τους βιοτικούς, άβιοτικούς, ένεργειακούς η/ και έν δυνάμει φυσικούς πόρους όπως άυτοί κατηγοριοποιούνται σε ανανεώσιμους και μη άνανεώσιμους: άτμοσφαιρικός άέρας, νερό, έδαφος, φυσική χλωρίδα και πανίδα, όρυκτός πλούτος ύπέδαφους, ήλιακή άκτινοβολία, φυσική όμορφιά κ.ο.κ.

 OI AΛΗΘΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΦΩΣ.ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ,ΘΑ ΦΩΤΙΣΤΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΩΝ

ΝΑΝΑ ΕΜΕΝΙΔΟΥ

https://draft.blogger.com/blog/posts/7099650821137061757

ΠΑΛΛΑΔΑ ΑΘΗΝΑ

https://draft.blogger.com/blog/posts/4750588357901248088

Nana Emenidou

https://www.facebook.com/EmenidouNana

Ομάδα για Νανα Εμενιδου υπ.βουλευτης Α' Θεσσαλονικης

https://www.facebook.com/groups/480017989312584

Νανα Εμενιδου υπ.βουλευτης Α' Θεσσαλονικης

https://www.facebook.com/profile.php?id=100064120325036

ΕΜΕΝΙΔΟΥ ΝΑΝΑ

https://twitter.com/emenidounana

ΠΑΛΛΑΔΑ ΑΘΗΝΑ

https://twitter.com/home

 

Το ερώτημα είναι 

έως πότε θα τους επιτρέπουμε να αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς ?

Έλληνα πολίτη ενημερώσου για το κυβερνητικό πρόγραμμα του πολιτικού φορέα του έθνους των Ελλήνων

https://www.artemis-sorras.gr/

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΑΖΕΜΕΝΗ, ΠΛΑΙΣΙΩΜΕΝΗ ΜΕ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ, ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ, ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: http://politikosforeas.e-sy.gr/

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:

https://wp.me/paj2cu-10K

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: https://alfeiospotamos.gr/?p=17627&fbclid=IwAR0Gp8oBFLZMKFxP-BX9XVkJoaypTWM6qVisZAnUDT6VS2exyH6AD66egl0

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: https://alfeiospotamos.gr/?p=18373&fbclid=IwAR3MIGX5ZYjyVlzuvEjUdX-lQ5qL4TT0O7DNhwjrHpLd5MqTKKB5QNt4-K8

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: http://e-sy.gr/

ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ: http://trapeza-anatolis.oramaellas.gr/

600 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: http://600dis.oramaellas.gr/

50 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: http://www.endcyprusdebt.com/

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΟΜΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ: http://dimoi.oramaellas.gr/

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 100 ΔΙΣ Τ.Χ.Σ.: http://txs.oramaellas.gr/

ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ: https://ypomnima.artemis-sorras.gr/

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ «ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ- Ε.ΣΥ.» http://alfeiospotamos.gr/?p=11184

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οταν κοιμάται η κυβέρνηση Μητσοτάκη,οι γείτονες ξεσαλώνουν

  Οταν κοιμάται η κυβέρνηση Μητσοτάκη,οι γείτονες ξεσαλώνουν Εθνική κατάντια και ντροπή η Ελληνική μέχρι τώρα βραχονησίδα Ζουράφα να βρίσκετ...